Tabla Scris Creta de la 32 ron

5 motive să nu utilizezi săpun antibacterian

Postat de admin 19/06/2015 0 Comentarii Sănătate,

 

După noile descoperiri ale FDA, săpunul antibacterian nu prezintă mai multe efecte pozitive decât săpunul obișnuit, ba mai mult, este chiar periculos.

 

Chiar de câteva săptămâni, organizația FDA a anunțat luarea unei noi poziții în ceea ce privește săpunul antibacterian. Producătorii acestui tip de săpun trebuie să demonstreze eficacitatea și siguranța acestui săpun în detrimentul celui obișnuit. În caz contrar, ei nu îl vor mai putea comercializa.

 

Aproximativ 75% dintre săpunurile lichide antibacteriene și 30% din cele solide utilizează ca ingredient activ o componentă chimică numită triclosan. Acest medicament - interzis in spitale - a fost adoptat de producătorii de săpunuri în anii 1990, utilizarea lui creând o industrie de peste 1 miliard de dolari. Pe lângă săpun, au început să se introducă chimicale și în șervețele umede, geluri pentru mâini, doguri (plăcile de lemn utilizate în bucătărie), saltele sau orice alte obiecte casnice în care nu se dorește sub nicio formă existența bacteriilor.

 

Organizația FDA a început să evalueze triclosanul în anul 1972 și doar acum a ajuns la o concluzie în ceea ce privește utilizarea lui în produsele de care avem nevoie zilnic. Pe scurt, utilizarea triclosanului aduce mai multe efecte negative decât pozitive. Astfel, producătorii sunt acum presați să caute beneficiile utilizării substanței sau până în 2016 își vor elibera rafturile de toate produsele ce conțin acest medicament.

 

  1. Săpunurile antibacteriene nu sunt mai eficiente decât săpunurile normale.

 

Organizația FDA a studiat această substanță, triclosan, timp de 42 de ani.

 

Concluzia: nu s-au descoperit efecte benefice utilizării acestui medicament asupra sănătății organismului.

 

Probabil mulți consumatori consideră că utilizând săpunul antibacterian, se protejează pe ei înșiși și pe familiile lor de invazia bacteriilor și de eventualele boli ce sunt provocate de acestea.

 

Producătorii nu pot demonstra eficacitatea produsului antibacterian decât încercând să măsoare cantitativ bacteriile existente pe mâini după spălarea cu un săpun antibacterian versus săpun obișnuit.

 

FDA dorește probe clare, în care utilizarea săpunului bacterian a scăzut incidența anumitor infecții provocate de aceste bacterii. 

După anumite investigații, nu s-a demonstrat că utilizarea triclosanului scade incidența bolilor gastro-intestinale sau a celor respiratorii.

 

  1. Săpunurile antibacteriene au proprietatea de a forma o rezistență la antibiotice pentru unele bacterii.

 

Motivul pentru care FDA dorește dovezi clare ale beneficiilor aduse de triclosan este pentru că există nenumeroase riscuri pe care această substanță  o poate aduce organismului uman și rezistența bacteriană este prima pe listă.

 

Utilizarea intensă a antibioticelor poate provoca rezistență care rezultă dintr-un subset mic de mutații aleatorii ale bacteriilor ce le conferă acestora rezistență. În final, utilizarea intensă a triclosanului va deveni inutilă.

 

 

 

  1. Aceste săpunuri pot perturba sistemul endocrin.

 

Un studiu a descoperit că la șoarecii de laborator, triclosanul a interferat cu tiroxina, unul dintre hormonii tiroidieni, probabil pentru că structura sa este asemnătoare cu a hormonului și astfel ajunge să ocupe receptorii destinați hormonului (exact ca și sistemul morfinei, care ocupă receptorii endorfinelor și provoacă daune fizice și psihice în lipsa ei). Astfel, pot apărea nenumărate patologii cum ar fi infertilitate precoce, pubertate avansată, obezitate și chiar cancer.

 

  1. Utilizarea săpunului antibacterian poate duce și la alte probleme grave de sănătate.

 

S-a dovedit la copii dezvoltarea unor alergii în cazul utilizării intense a triclosanului. Astfel, ei pot dezvolta alergie la alune, la polen (febra fânului). Oamenii de știință speculează că acesta ar fi un efect al expunerii reduse la bacterii, lucru care ar fi necesar pentru dezvoltarea sistemului imun.

 

  1. Săpunurile antibacteriene sunt dăunătoare mediului.

 

Când utilizăm un săpun bacterian, triclosanul ajunge din nou în apă, în stațiile de epurare și își reia ciclul. Cercetătorii au descoperit existența triclosanului în multe surse de apă.  După ce ajunge în mediu, triclosanul afectează capacitatea algelor de a efectua procesul fotosintezei.

 

Din punct de vedere chimic, este o substanță grasă, solubilă, se acumulează în țesuturile adipoase.  În anul 2009 s-a descoperit existența substanței în sângele delfinilor.

 

Care sunt pașii următori?

 

Poți utiliza un săpun fără antibiotic, care ucide atât bacteriile cât și virusurile cu vechea metodă a alcoolului. Efectul eliminării bacteriilor ține și de timpul total de spălare pe mâini și de metoda de spălare.

 

 


 

Citește și:
Branză Cheddar vegană, fără nuci

Branză Cheddar vegană, fără nuci

admin 15/05/2020 0
INGREDIENTE: *** 1 cană = aprox 250 ml *** 2 ¼  căni de apă 400g tofu 3 lingurițe pudră de agar agar (gelatină vegetală) ½  cană drojdie nutrit...
Mai departe
Fursecuri cu ovăz și curmale

Fursecuri cu ovăz și curmale

admin 14/05/2020 0
INGREDIENTE: 2 căni curmale fără sâmburi ¼ cană sirop de arțar (sau alt îndulcitor natural) ¼ cană ulei vegetal 1 cană fulgi de ovăz 1 ½ cană f...
Mai departe
Sos de nachos vegan

Sos de nachos vegan

admin 14/05/2020 0
INGREDIENTE: 2 căni de cartofi rondele (cca. 4 cartofi medii) 1 cană morcovi rondele (cca. 2 morcovi) o lingură suc de lămâie ½ cană drojdie ina...
Mai departe
Mâncare de paste cu năut

Mâncare de paste cu năut

admin 14/05/2020 0
INGREDIENTE: 4 linguri ulei de măsline extravirgin 5 căței de usturoi, decojite și tocate 1/4 linguriță de fulgi de ardei roșu zdrobit 1/4 cană ...
Mai departe
Fursecuri vegane cu lămâie și chia

Fursecuri vegane cu lămâie și chia

admin 13/05/2020 0
INGREDIENTE: Lichide: Coaja răzuită de la o lămâie 2 linguri suc de lămâie 2 linguri iaurt de soia 2 linguri semințe de chia 3 linguri ulei...
Mai departe
Bomboane vegane de ciocolata cu visine confiate

Bomboane vegane de ciocolata cu visine confiate

admin 13/05/2020 0
INGREDIENTE: 4 căni nucă de cocos răzuită 320g lapte de cocos evaporat 300g cireșe glasate (confiate) 2 lingurițe esență de vanilie 400g ciocol...
Mai departe
Scoici scallop cu bacon și sos de mazăre mentolată

Scoici scallop cu bacon și sos de mazăre mentolată

admin 13/05/2020 0
INGREDIENTE: 12 scoici scallop mari (acestea au un țesut mai tare pe laterale, care trebuie îndepărtate) – cca. 650 grame Sare și piper negru proa...
Mai departe
Piept de pui crispy cu parmezan

Piept de pui crispy cu parmezan

admin 10/05/2020 0
Rețeta de pui cu parmezan - cu crustă super crocantă, are doar 5 ingrediente și se pregătește în numai 10 minute. Parmezanul are o aromă atât de inten...
Mai departe
Plăcinte de primăvară cu ceapă

Plăcinte de primăvară cu ceapă

admin 10/05/2020 0
O gustare populară din China cu multe variațiuni în modul de preparare. Poți folosi orice ulei vegetal în loc de uleiul de susan. Mirodeniile sunt și ...
Mai departe
Scutecele de unică folosință pot afecta negativ fertilitatea la bărbați

Scutecele de unică folosință pot afecta negativ fertilitatea la bărbați

admin 09/04/2020 0
Sănătatea sistemului reproducător masculin s-a deteriorat în ultimele decenii. Se presupune că temperatura testiculară ridicată din primii ani ai co...
Mai departe