Branză Cheddar vegană, fără nuci
INGREDIENTE:
*** 1 cană = aprox 250 ml ***
- 2 ¼ căni de apă
- 400g tofu
- 3 lingurițe pudră de agar agar (gelatină vegetală)
- ½ cană drojdie nutritivă
- ¼ cană suc de lămâie
- 2 linguri oțet de mere
- 1 ½ lingură pulbere de ceapă
- 1 lingură pulbere de usturoi
- ¾ linguriță boia afumată
- ¾ linguriță turmeric
- 1 ½ lingurițe de sare
PREPARARE:
- Adaugă toate ingredientele într-un blender, mai puțin apa și agar-ul.
- Pune apă la fiert într-un vas mic. Când începe să se încălzeacă (încă nu fierbe), dizolvă pulberea de agar în apă. Amestecă continuu până se dizolvă complet. După ce începe să fiarbă, mai amestecă cca 2 minute și gata.
- Amestecul de agar se toarnă și el în blender, nu trebuie lăsat la răcit. Pornim din nou blenderul.
- Când amestecul e omogen și fin, îl turnăm în recipientul în care se va întări brânza noastră Cheddar. Dacă vrei o roată de brânză, folosește un vas rotund, iar dacă vrei un bloc, alege unul dreptunghiular. Evită vasul de plastic, găsește mai bine unul din sticlă sau ceramică.
- Pune brânza în frigider pentru măcar 3 ore. Poți s-o lași chiar peste noapte.
- Brânza se poate răzui, felia sau topi. Topirea dă rezultate bune la temperaturi ridicate sau presă grill (gen sandwich maker)