Tabla Scris Creta de la 32 ron

De ce ne dor dinții când alergăm?

Postat de admin 22/04/2016 0 Comentarii Sănătate,

 

Durerea este o senzație de suferință, subiectivă, ce se asociază sau nu cu leziuni tisulare.

 

Unele persoane experimentează durere dentară în timp ce aleargă. Nivelul intensității durerii poate varia de la o persoană la alta. Durerea poate fi ușoară, medie sau de intensitate crescută, insuportabilă.

 

Totuși, de ce ne dor dinții atunci când alergăm? Nu există încă o explicație științifică dovedită, dar în mod uzual o durere dentară este întotdeauna un factor favorizant pentru o vizită la stomatolog.

 

Această durere poate iradia și la nivelul urechilor (la nivelul urechii există un canal în legătură directă cu cavitatea bucală – Trompa lui Eustachio) și la nivelul mandibulei și al maxilarelor. Aceste simptome se pot corela cu febră, tuse și congestie nazală.

 

Cauze:

  • Atunci când piciorul atinge pământul în timpul alergatului se produc niște vibrații ce se reflectă și la nivelul cavității bucale și aceste vibrații ating țesuturile afectate
  • Existența unor carii, a unui abces dentar, a unui dinte fracturat
  • Bruxism (scrâșnitul dinților) – mulți dintre noi nu ne dăm seama că suferim de bruxism, deoarece acesta are loc în general noaptea, dar fiind un reflex poate avea loc și în timpul alergatului. Poate de multe ori încercați să alergați mai tare și vă dați seama la un moment dat că strângeți din dinți. Acest obicei poate duce la o durere cronică a articulației temporo-mandibulare.
  • Sinuzita – inflamarea cavităților sinusale poate fi asociată cu durerile dentare de la nivelul maxilarului
  • Creșterea fluxului sanguin de la nivelul cavității orale duce la creșterea presiunii și astfel poate apărea senzația de durere prin presarea nervilor

 

 

Ce putem face?

 

Ne oprim imediat din alergat și încercăm să ne spălăm cavitatea bucală cu puțină apă pentru a scoate posibilele resturi alimentare rămase între dinți.

 

Dacă durerea persistă, putem să ne masăm cu degetele mușchii feței.

 

Ce ne transmite durerea?

 

Dacă experiementați acest tip de durere în timp ce alergați este timpul să faceți o vizită la medicul dentist. Medicul dumneavoastră vă va face un control amănunțit și va observa dacă există carii, infecții ascunse sau alte probleme stomatologice.

 

Pentru bruxism, puteți să cereți medicului stomatolog să vă facă niște gutiere pe care să le puneți pe dinți, în timpul nopții și în timp ce alergați. 

Ai ceva de spus?