Tabla Scris Creta de la 32 ron

Deficiența vitaminei D3 în timpul sarcinii crește riscul de scleroză multiplă, la copii

Postat de admin 14/03/2016 0 Comentarii Sarcina,

 

Mamele cu deficiență de vitamina D în timpul sarcinii au născut copii cu riscul de a forma scleroză multiplă cu 90% mai mare decât copiii cu mame gravide ce au avut nivelul de vitamina D3 normal - arată un studiu efectuat la o maternitate din Finlanda.

 

Scleroza multiplă a fost tot mai des asociată cu nivelul scăzut de vitamina D3, din cauze genetice. Se pare că genele care activează vitamina D3 (organismul o poate întrebuința numai în formă activă) nu funcționează la mulți pacienți cu scleroză multiplă. Astfel, aceștia au nevoie de o doză neobișnuit de mare de vitamina D3.

 

 

Cercetătorii au identificat 193 de persoane (163 dintre ei de sex feminin) cu scleroză multiplă ale căror mame au avut în timpul sarcinii o deficiență de vitamina D3, din grupul de studiu de 326 de persoane.

 

Majoritatea probelor de sânge (70%) au fost colectate în primul trimestru de sarcină pentru analiza 25-OH-vitamina D și s-a putut observa insuficiența de vitamina D.

 

În concluzie, riscul de a avea copii scleroză multiplă este cu 90% mai crescut la mamele cu deficit de vitamina D decât la mamele cu nivel normal de vitamina D.

 

Cu toate acestea, nu s-a dovedit încă dacă administrarea de vitamina D3 în timpul sarcinii pacientelor cu deficiență, poate scădea riscul copiilor de a forma scleroză multiplă.  

 

 

Pentru a citi întregul studiu accesați acest link.

Ai ceva de spus?