Fursecuri vegane cu lămâie și chia
INGREDIENTE:
- Lichide:
- Coaja răzuită de la o lămâie
- 2 linguri suc de lămâie
- 2 linguri iaurt de soia
- 2 linguri semințe de chia
- 3 linguri ulei de cocos semi solid
- 1/3 cană (~65 g) zahăr ( brut sau rafinat)
- Uscate:
- 1 cană (125 g) făină (integrală, albă)
- 1/4 cană (28 g) făină de migdale (sau tot făină)
- 1 linguriță praf de copt
- 1/8 linguriță sare
- zahăr și sare pentru presărat deasupra
PREPARARE:
- Adaugă toate ingredientele lichide într-un bol și amestecă bine până se dizolvă zahărul. Adaugă făina, praful de copt și sarea și amestecă până când obții un aluat moale. Opțional, poți adăuga unpic de turmeric pentru culoare. Dacă aluatul este prea lipicios, mai pune o lingură de făină. Dacă e prea uscat, adaugă câteva picături de apă sau ulei. Pune aluatul la rece timp de 10-15 minute. Preîncălzește cuptorul la 175 grade.
- Amestecă o lingură de zahăr cu un pic de sare într-o farfurioară. Ia câte un pic de aluat și formează câte o bilă. Rostogolește-o în zahărul din farfurioară, apoi presează să devină plat. Repetă procesul până termini aluatul. Așează fursecurile pe hârtie de copt. Coace-le 10 - 11 minute.
Varianta fără gluten: făina de grâu se înlocuiește cu cantități egale (1/3 cană) de făină de ovăz, făină de migdale, făină de orez și se adaugă 2 lingurițe de amidon.
Poți folosi semințe de mac sau să nu pui semințe deloc.