Tabla Scris Creta de la 32 ron

Măceșele și Vitamina C

Postat de admin 09/03/2015 0 Comentarii Sănătate,

Conform literaturii populare (pseudo-)fructul de măceșe are un conținut ridicat de vitamina C, depășind chiar pe cel al citricelor. 

 

Trei cercetători români - Ioana Roman, Andreea Stănilă și Sorin Stănilă - au întreprins un studiu asupra conținutului chimic a opt variațiuni ai speciei Rosa canina, toate prezente în flora naturală din Transilvania.

 

Pentru analize s-a folosit un sistem HPLC, care măsoară concentrația de vitamina C (acid ascorbic) din miezul congelat de măceșe. Datele obținute dovedesc creșterea conținutului de vitamina C odată cu înălțarea în altitudine a locației arbuștilor.

 

Așadar, concentrații ridicate de vitamina C se găsesc la arbuștii situați în zone muntoase, în timp ce la altitudini mici concentrația scade la jumătate. Rezultatele corespund fructelor congelate de măceș, cu circa 30% mai mici decât concentrația fructelore proaspete.

 

Vitamina C (mg/100 g) Locație Altitudine
360 Bistrita-Nasaud, Agiesel 1250 m
347 Bistrita-Nasaud, Salva 950 m
261 Cluj, Feleac 711 m
231 Bistrita-Nasaud, Beclean 530 m
112 Cluj, Manastur 440 m
187 Salaj, Buciumi 336 m
147 Satu-Mare, Petea 275 m
169 Arad, Galsa 173 m

 

Ai ceva de spus?