Conform literaturii populare (pseudo-)fructul de măceșe are un conținut ridicat de vitamina C, depășind chiar pe cel al citricelor.
Trei cercetători români - Ioana Roman, Andreea Stănilă și Sorin Stănilă - au întreprins un studiu asupra conținutului chimic a opt variațiuni ai speciei Rosa canina, toate prezente în flora naturală din Transilvania.
Pentru analize s-a folosit un sistem HPLC, care măsoară concentrația de vitamina C (acid ascorbic) din miezul congelat de măceșe. Datele obținute dovedesc creșterea conținutului de vitamina C odată cu înălțarea în altitudine a locației arbuștilor.
Așadar, concentrații ridicate de vitamina C se găsesc la arbuștii situați în zone muntoase, în timp ce la altitudini mici concentrația scade la jumătate. Rezultatele corespund fructelor congelate de măceș, cu circa 30% mai mici decât concentrația fructelore proaspete.
Vitamina C (mg/100 g) | Locație | Altitudine |
360 | Bistrita-Nasaud, Agiesel | 1250 m |
347 | Bistrita-Nasaud, Salva | 950 m |
261 | Cluj, Feleac | 711 m |
231 | Bistrita-Nasaud, Beclean | 530 m |
112 | Cluj, Manastur | 440 m |
187 | Salaj, Buciumi | 336 m |
147 | Satu-Mare, Petea | 275 m |
169 | Arad, Galsa | 173 m |