Primul studiu din lume care vizează impactul poluării cu particule foarte fine - mai mici decât 1 micron (PM1) - asupra nașterilor premature, a fost derulat în China urbană și rurală, analizând peste 1.3 milioane de nașteri.
Cu cât sunt mai fine particulele, cu atât mai dificilă este dispersia lor, penetrând astfel mai adânc în sânge, cauzând și mai mult rău.
Studiul a dezvăluit că o creștere de 10 micrograme de PM1 pe metru cub pe durata întregii sarcini a rezultat într-o majorare de 9 procentea riscului de naștere prematură. În zonele puternic poluate (peste 52 micrograme / m3) s-a înregistrat o majorare de 36% a riscului de nașteri premature.
Pe plan mondial, nașterea prematură este principala cauză de deces în rândul noilor născuți (<28 zile), sugarilor și copiilor sub 5 ani. Poate cauza și probleme precum astm și tulburări metabolice.
Nicio țară nu are norme de poluare legate de PM1, majoritatea acestora emițând doar avertismente despre PM10 și PM2.5. Autorii studiului fac apel la revizuirea urgentă a acestor norme cu recomandări precum purtarea de măști în exterior când poluarea cu PM1 atinge un nivel ridicat.
Prima rețea de monitorizare independentă din România - montată de Philips Romania în 2018, a indicat niveluri de poluare cu PM10 și PM2.5 de 9 ori mai mari decât cele maxime permise în iarna anului 2019.