Tabla Scris Creta de la 32 ron

Poluarea accentuată din marile orașe poate crește riscul nașterilor premature

Postat de admin 13/02/2020 1 Comentarii Sarcina,

Primul studiu din lume care vizează impactul poluării cu particule foarte fine - mai mici decât 1 micron (PM1) - asupra nașterilor premature, a fost derulat în China urbană și rurală, analizând peste 1.3 milioane de nașteri.  

Cu cât sunt mai fine particulele, cu atât mai dificilă este dispersia lor, penetrând astfel mai adânc în sânge, cauzând și mai mult rău. 

  • PM10, cu diametrul mai mic de 10 microni, pătrunde în tractul respiratoriu, fiind asociat cu risc ridicat de astm, bronșită și infecții ale tractului superior. PM10 mai mult agravează simptome ale bolilor deja existente, decât declanșează noi condiții.
  • PM2.5 sunt considerabil mai fine, penetrând tractul respiratoriu inferior - adică mai adânc în tractul respiratoriu, și în sânge, cauzând probleme cardiovasculare.
  • În sfârșit PM1, și mai mici decât PM2.5, sunt atât de fine, încât pot penetra sistemul cardiovascular și mai adnc, dând astfel naștere unori boli persistente, precum cele de inimă. 

Studiul a dezvăluit că o creștere de 10 micrograme de PM1 pe metru cub pe durata întregii sarcini a rezultat într-o majorare de 9 procentea riscului de naștere prematură. În zonele puternic poluate (peste 52 micrograme / m3) s-a înregistrat o majorare de 36% a riscului de nașteri premature.

 

Pe plan mondial, nașterea prematură este principala cauză de deces în rândul noilor născuți (<28 zile), sugarilor și copiilor sub 5 ani. Poate cauza și probleme precum astm și tulburări metabolice.

 

Nicio țară nu are norme de poluare legate de PM1, majoritatea acestora emițând doar avertismente despre PM10 și PM2.5. Autorii studiului fac apel la revizuirea urgentă a acestor norme cu recomandări precum purtarea de măști în exterior când poluarea cu PM1 atinge un nivel ridicat.


Prima rețea de monitorizare independentă din România - montată de Philips Romania în 2018, a indicat niveluri de poluare cu PM10 și PM2.5 de 9 ori mai mari decât cele maxime permise în iarna anului 2019.

1 Comentarii

Ana:
13/02/2020, 08:47:57 PM
Reply

Unde mai găsesc informații despre acest studiu? Mulțumesc!

Aliz:
13/02/2020, 09:28:05 PM

Uite aici: https://www.monash.edu/news/articles/world-first-study-of-1.3-m-pregnancies-in-china-warns-of-a-dangerous-pollutant-that-causes-pre-term-births

Ai ceva de spus?